Je načase usilovat o přívětivý stát

13. 07. 2012 13:07:13
Čeští politikové si zvykli nakládat s občany jako s dobytkem. Není to zase tak nic nového, za komunismu to bylo stejné. V něčem je však dnes představa politiků o člověku dokonce horší.

Když jsme se v roce 1990 rozkoukávali, jak má vypadat demokratický parlament, vyprávěli nám poslanci z Francie: „Právě projednáváme nový zákon o poplatcích ze psů. Až bude schválen, bude následovat osmiletá legisvakanční lhůta, aby se všechny úřady, archivy a dokumenty mohly v klidu připravit a aby občan vůbec nepocítil, že se nějaký zákon změnil.“ Ne že bych považoval francouzskou byrokracii za vzor, ale důsledný ohled na nedotknutelnost občana je imponující.

V souvislosti s vydáváním pasů pro děti nedávno vytvořil stát nelidské podmínky. Není chybou občanů, že si hodlají vyzvednout pas pro děti až tehdy, když jej potřebují. Je chybou státu, že neumí změnu, kterou sám zavedl, zvládnout bez nelidských podmínek pro občany. Podobná situace nastala před několika lety při výměně řidičských a občanských průkazů. Nyní se opakuje u registru motorových vozidel.

Kdyby se chtělo, tak se řešení snadno najde. V některých zemích například provádějí výměnu průkazů pro každého v týdnu, kdy má občan narozeniny. Žádné nelidské fronty nemohou nastat a během jednoho roku se stihne s jistotou celá agenda. Máme možnost podávat ověřené doklady úřadům prostřednictvím notářů, podstatná část státní administrativy by mohla být okamžitě zrušena, protože občan by na úřad vůbec nemusel přijít.

Žádáme po vládě, poslancích a senátorech, aby okamžitě zastavili změny ve výkonu státní správy, které nejsou připraveny tak, aby se nedotkly svobody jednotlivých občanů. Zejména parlament má hájit zájmy voličů proti vládě a neplní svou hlavní povinnost! Zejména poslanci vládní koalice necítí vůbec žádnou odpovědnost vůči voličům. Pokud se parlament nepřesvědčí o tom, že provedení zákona je bezchybně připraveno, nesmí vládě žádný podobný návrh zákona schválit. To, co náš Parlament toleruje je na úrovni pokusů na živých lidech. Je to selhání parlamentní demokracie, poslanci hájí zájmy vlády proti občanům vlastní země.

Možná nesleduji zprávy s dostatečnou pečlivostí, ale zatím jsem nezaznamenal, že by se omluvil ministr, který kalamitu způsobil, ani předseda vlády.

Kromě toho jsou povinné pasy pro děti výsměchem utopii evropské integrace! Zatímco před zavedením Schengenského systému mohly děti svobodně cestovat, v důsledku evropské integrace nyní musí mít vlastní pasy. Elektronický pas kojence je stejně k ničemu. Evropská unie se zoufale pokouší řešit negativní důsledky zavedení Schengenského systému. Namísto deklarované svobody pohybu narůstá byrokracie.

Komunistický stát měl své socialistické pojetí člověka. Byl pro něj pracovní silou a jako s takovou s ním zacházel. Od toho se dovíjelo někdy až nelidské zacházení, jindy zase nepřijatelné zásahy do soukromí, nebo nepřiměřená z veřejných prostředků placená péče. Jaké pojetí občana nyní? Pro současný stát už člověk nemá ani hodnotu pracovní síly. Stát na něj číhá s radarem na každém kroku, filmuje si ho kamerami způsobem, který si ani komunistický režim nedovolil, odposlouchává jeho rozhovory, zavádí povinnost sledovat s kým si kdo telefonuje a dopisuje přes počítač, zřizuje si novou tajnou službu a ozbrojená přepadová komanda pod ministerstvem financí, občana staví do bezprávné role proti zvůli exekutorů, občany předem vystavil evropskému zatykači i za trestné činy, které u nás trestné nejsou a většina občanů vůbec neví, že za ně mohou být postiženi, bez vědomí občanů předává zahraničním úřadům citlivé osobní informace jak o občanech, tak o firmách. Na úřadech vytváří nelidské podmínky. Svoboda a oprávněný zájem občana pro naše politiky neznamenají nic.

Je načase, abychom začali bojovat o svobodu proti zákeřnému, nespravedlivému a nehospodárnému státu a politikům, kteří tento stát řídí. Je načase, abychom usilovali o přívětivý stát.

Autor: Jiří Payne | pátek 13.7.2012 13:07 | karma článku: 34.43 | přečteno: 1771x

Další články blogera

Jiří Payne

Spravedlnost je podmínkou demokracie

Přemýšlejme v souvislosti s nejmenováním soudce Roberta Fremra k Ústavnímu soudu a v souvislosti s probíhající diskusí o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi o spravedlnosti u nás.

20.9.2023 v 20:17 | Karma článku: 16.29 | Přečteno: 362 | Diskuse

Jiří Payne

„Operace postupuje podle plánu!“, říká Putin

Ale nám se možná na první pohled zdá, že tomu tak není. Měli bychom si znovu položit otázku: jaký plán vlastně Putin uskutečňuje? Chystal ho nějakých patnáct let.

29.8.2023 v 0:27 | Karma článku: 18.57 | Přečteno: 727 | Diskuse

Jiří Payne

Nezamýšlené důsledky manželství pro všechny

Zkusme se zamyslet, zda návrhy na manželství pro všechny nezpůsobí nové diskriminace? Jaké to může mít důsledky?

22.8.2023 v 15:56 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 981 | Diskuse

Jiří Payne

Pane ministře: Je to ostuda

Ministr Vít Rakušan si pochvaluje Dohodu o evropských pravidlech o společné migrační politice. Zkusme se zamyslet, zda nám bude převrácená solidarita fungovat.

15.6.2023 v 12:47 | Karma článku: 32.43 | Přečteno: 982 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 218 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 375 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 132 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1790

Bývalý jaderný fyzik, bývalý programátor, bývalý pečovatel, bývalý topič, bývalý poslanec, bývalý poradce, bývalý poslanec EP, nyní nezávislý píšící důchodce. 

www.payne.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...