Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podezření z velezrady

České společnosti chybí skutečná politická debata. Mnozí si kladou otázku, zda se prezident Zeman dopustil velezrady. Jako vstup do této veřejné debaty jsem napsal následující text, který popisuje základní linku pro další úvahy. 

1. Miloš Zeman opakovaně vyzrazuje utajované informace, což by mohl být trestný čin podle §317 nebo §318, v některých případech v této souvislosti zveřejňuje desinformace:

  • Miloš Zeman zveřejnil, že Česká republika  zaplatila částku 150 milionů korun jako výkupné za dvě Češky Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou unesené v roce 2013 v Pákistánu. 
  • Média uvádějí, že na základě podkladů, které obdržel z ruské ambasády, zveřejnil Miloš Zeman v roce 2018 informaci, že jsme vyráběli chemickou látku Novičok. Přitom byla pro laboratorní účely vyrobena jiná látka A230, aby byl možný vývoj protilátky. Je možné, že některé z těchto informací patřily do chráněného režimu. Ruská média toho okamžitě využila k propagandistické kampani proti České republice.
  • Miloš Zeman zveřejnil, že k výbuchu ve Vrběticích došlo při vyskladňování zbrojního materiálu, což je informace, která před tím nikde nebyla publikována. Ve svém projevu také sám výslovně prohlásil, že cituje informace, které pocházejí ze zprávy BIS (podtrhnul si v textu). Miloš Zeman na podporu ruských zájmů zveřejnil smyšlenou informaci o tom, že existují dvě vyšetřovací verze v kauze Vrbětice, ačkoli náhodná exploze při neodborné manipulaci již byla vyloučena. Ruská média toho okamžitě využila k propagandistické kampani, která zpochybnila kroky všech ostatních ústavních orgánů České republiky. 

2. Miloš Zeman na podporu ruských zájmů usiloval o odvolání ministra Jana Blatného z funkce ministra zdravotnictví s explicitním odůvodněním, že blokoval dovoz vakcíny Sputnik V. Ministr Blatný přitom trval pouze na tom, že musí být dodrženy platné právní přepisy. Miloš Zeman také otevřeně vyvíjel nátlak na odvolání ředitelky SÚKL Ireny Storové, která také hájila legální postup. Miloš Zeman nátlakem na porušování právních předpisů porušil prezidentský slib, že bude zachovávat Ústavu a zákony. 

3. Miloš Zeman v září 2014 na summitu NATO ve Walesu tvrdil, že neexistují jasné důkazy o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny před okupací Krymu. V té době již o tom měl informace od našich tajných služeb. Později Putin při udílení vyznamenání zúčastněným vojákům a agentům potvrdil zprávy tajných služeb členských států NATO o přítomnosti tzv. „zelených mužíčků“ na Ukrajině, kteří se podíleli na destabilizaci Krymu a přípravě k okupaci. Na summitu NATO v červenci 2018 byl přijat závazný společný dokument, ve kterém se říká: "Agresivní akce Ruska, včetně hrozby silou a použití síly pro dosažení politických cílů, ohrožují alianci, podrývají euroatlantickou bezpečnost a na pravidlech založený mezinárodní pořádek." Zeman se tak pravděpodobně dopouští se trestného činu podle § 314 případně přípravy k tomuto trestnému činu, která je také trestná: poškozuje ústavní zřízení, poškozuje obranyschopnost, poškozuje NATO, zneužívá svou funkci k takovému jednání, maří a ztěžuje plnění úkolu jiného orgánu veřejné moci.

4. Zeman odklonil bilaterální vztahy s Ruskem z agendy ministerstva zahraničí tím, že jmenoval Rudolfa Jindráka jakoby „druhým ministrem zahraničí“ pro bilaterální vztahy s Ruskem. Jindrák není členem vlády, není odpovědný Parlamentu, poslanci jej nemohou interpelovat, nelze si jej předvolat na výbor. Vede-li nějaká jednání jménem České republiky, není jeho vyjednávací pozice předem projednána ve vládě. Svědectvím o faktickém stavu je výrok Zaorálka: „Ministerstvo zahraniční je dnes vykuchané, bez kompetencí.“ Silné kompetence podle něj přešly jinam, okomentoval s odkazem na to, že například zmocněnec pro Rusko Rudolf Jindrák není ve strukturách resortu zahraničí, ale na Pražském hradě, kde vede zahraniční odbor. Ministr zahraničí tudíž nemá všechny nezbytné informace, které jsou nutné pro fungování diplomacie. Zeman byl přitom opakovaně informován, že Rusko a jeho aktivity na našem území ohrožují bezpečnost České republiky. Tím je vážně narušena rovnováha výkonné a zákonodárné moci, jak ji stanoví český ústavní pořádek. To je pravděpodobně trestný čin §314: maří nebo ztěžuje plnění důležitého úkolu orgánu veřejné moci a poškozuje tím ústavní zřízení České republiky. Trestná je i příprava jednání, které by mohlo mít takové následky. Navíc se na jednání patrně podílí více osob, takže by se mohlo jednat o organizovanou skupinu podle druhého odstavce. Bylo by možné podat trestní oznámení na osoby, které o Zemanově jednání vědí a neoznámily to, jejich stíhání a policejní vyšetřování by pomohlo shromáždit další důkazy.

5. Zeman pověřil Martina Nejedlého jednáními v Rusku úmyslně bez jakéhokoliv písemného podkladu, takže neexistuje demokratická kontrola Parlamentu, možnost zkoumat a projednávat jeho činy. Opatřil pro něj diplomatický pas (podepsal žádost) od vlády, která v té době neměla důvěru Sněmovny. Nejedlý nemá ani zaměstnanecký, ani služební poměr vůči státu, je soukromou osobou. Nemá prověrku pro seznámení s utajovanými skutečnostmi. Je však veden na seznamu členů expertního týmu na stránkách KPR. Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost k tomu přijal usnesení: https://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/97338/81662. Přesto existují zápisy z jednání, kde vystupoval jménem České republiky, resp. jménem, prezidenta Zemana, který zastupuje stát navenek. Podle Lukáše Valáška a Ondřeje Kundry, (Respekt 30. 11. 2020) se Zemanův poradce Martin Nejedlý v Rusku sešel se zahraničněpolitickým poradcem prezidenta Putina Jurijem Ušakovem. Respekt a Aktuálně.cz získaly o schůzce zápis. Ušakov prý Zemana označil za poslední funkční oficiální kanál mezi oběma zeměmi. Zápis z jednání ale vznikl až zpětně na Pražském hradě. U schůzky před citlivým jaderným tendrem nebyl žádný český diplomat. Ministerstvo pravděpodobně nemá zápisy ani z dalších návštěv Nejedlého v Moskvě – např. v roce 2017 (údajně je mu v Moskvě prokazován protokolární servis, jako by byl ministrem, Nejedlý ale tvrdí, že se jednalo o soukromou návštěvu.) Sám ale veřejně připustil, že má mandát jednat se svým protějškem v Rusku o budoucích vztazích a vzájemných návštěvách. Nejedlý jako soukromá osoba odmítá poskytovat informace podle platných zákonů (např. o přístupu veřejnosti k informacím), nezveřejnil ani svůj životopis. Na tuto skutečnost upozornila média, ale Zeman to neuvedl do legálního stavu. Tím patrně dochází ke zneužití zastupování státu podle §315. Miloš Zeman se tak pravděpodobně dopouští trestného činu podle §314 případně přípravy k tomuto trestnému činu, která je také trestná: poškozuje ústavní zřízení, poškozuje obranyschopnost, poškozuje NATO, zneužívá funkci k takovému jednání, maří a ztěžuje plnění úkolu jiného orgánu veřejné moci.

6. Ministerstvo zahraničí, ministerstvo vnitra a tři tajné služby České republiky opakovaně konstatují, že jakákoli účast Ruska na dostavbě Dukovan je pro Českou republiku bezpečnostním rizikem. Proti tomu, aby byla ruská státní firma  Rosatom přizvána do tendru na dostavbu Dukovan se ve svém stanovisku v roce 2020 postavila také pracovní skupina složená ze zástupců ministerstva vnitra, Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace, Vojenského zpravodajství, ministerstva zahraničí a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost k tomu přijal usnesení: https://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/97154/81495. Pokud někdo za takovýchto okolností podniká jakékoli kroky k tomu, aby byla účast Rosatomu v budoucnu umožněna (například tím, že připravuje podklady, aby mu budoucí vláda mohla zakázku zadat), dopouští se trestného činu podle §314 případně přípravy k tomuto trestnému činu, která je také trestná: poškozuje ústavní zřízení, poškozuje obranyschopnost, poškozuje NATO, zneužívá funkci k takovému jednání, maří a ztěžuje plnění úkolu jiného orgánu veřejné moci. Je pravděpodobné, že Miloš Zeman se takového jednání dopouští a že vyvíjí úsilí o výměnu politiků a úředníků, kteří postupují podle zákona (např. ministr zahraničí Petříček a ředitel BIS Koudelka).  

Závěr: Miloš Zeman je podezřelý, že se opakovaně, dlouhodobě a systematicky s některými svými spolupracovníky podílí na trestné činnosti a to na trestném činu podle § 314, § 315, § 317 a § 318 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník. U všech těchto trestních činů je trestná už samotná příprava. Ve všech těchto případech jde o jednání ve spojení s cizí mocí resp. s cizím činitelem, proto se jedná u Zemanových spolupracovníků o trestný čin vlastizrady podle § 309, u kterého je trestná také příprava.

Miloš Zeman je proto podezřelý, že systematicky jedná proti českému demokratickému řádu (ústavnímu pořádku), porušuje Ústavu a ve spojení s cizí mocí jedná proti svrchovanosti České republiky, čímž by mohla být naplněna skutková podstata velezrady podle článku 65 Ústavy.

Autor: Jiří Payne | čtvrtek 6.5.2021 23:07 | karma článku: 43,52 | přečteno: 7765x
  • Další články autora

Jiří Payne

Spravedlnost je podmínkou demokracie

Přemýšlejme v souvislosti s nejmenováním soudce Roberta Fremra k Ústavnímu soudu a v souvislosti s probíhající diskusí o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi o spravedlnosti u nás.

20.9.2023 v 20:17 | Karma: 16,62 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

„Operace postupuje podle plánu!“, říká Putin

Ale nám se možná na první pohled zdá, že tomu tak není. Měli bychom si znovu položit otázku: jaký plán vlastně Putin uskutečňuje? Chystal ho nějakých patnáct let.

29.8.2023 v 0:27 | Karma: 18,81 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Nezamýšlené důsledky manželství pro všechny

Zkusme se zamyslet, zda návrhy na manželství pro všechny nezpůsobí nové diskriminace? Jaké to může mít důsledky?

22.8.2023 v 15:56 | Karma: 27,38 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Pane ministře: Je to ostuda

Ministr Vít Rakušan si pochvaluje Dohodu o evropských pravidlech o společné migrační politice. Zkusme se zamyslet, zda nám bude převrácená solidarita fungovat.

15.6.2023 v 12:47 | Karma: 32,43 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Úplné zrušení pošty

Do probíhající debaty o první vlně rušení poboček bych zahrnul rovněž variantu úplného zrušení pošty, které by mohlo vést k úspoře, k větší spokojenosti občanů a dokonce k mnohem kvalitnější péči o ty, kdo to potřebují.

17.4.2023 v 8:13 | Karma: 20,22 | Přečteno: 605x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Prezident může prorocky rozhodnout o vzdálené budoucnosti

Může Miloš Zeman jmenovat předsedu Ústavního soudu, když tím zasáhne do volebního období nastupujícího prezidenta?

31.1.2023 v 20:08 | Karma: 15,75 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Magický obřad „předsednictví“

Kdybychom politickou scénu znázornili mapou, byl by někde kopeček, jinde hora, někde osamocená skála, tam zase shluk třeba i kulatějších kopců vypadající jako pohoří. Volby tuto mapu přepíší.

29.1.2023 v 6:03 | Karma: 11,08 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Babiš na lidi zvysoka …

Poslanec Andrej Babiš nepřetržitě kritizuje vládu, že nic nedělá pro lidi. Nějak špatně četl Ústavu.

16.1.2023 v 10:54 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Babiš je protistátním kandidátem

V Ústavě máme jeden docela závažný problém: Podle čl. 63 odst. 1 písm. c) je prezident „VRCHNÍM VELITELEM OZBROJENÝCH SIL“. V případě konfliktu musí řídit obranu země.

15.1.2023 v 13:36 | Karma: 25,12 | Přečteno: 657x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Evropa je jen poloostrov Asie

Nová studená válka se už rozběhla, žhavá válka běží na Ukrajině, podobně jako v počátcích první studené války v Koreji. Jakou budoucnost máme očekávat? Jaká jsou řešení?

5.6.2022 v 13:21 | Karma: 16,74 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

O Rusko nikdo nemá zájem, tak se budou bát

Proč vlastně Putin zahájil válku na Ukrajině? Protože o Rusko nikdo nemá zájem, tak se alespoň budou všichni bát.

10.5.2022 v 14:15 | Karma: 25,87 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Volný obchod namísto družby

Připadá mi, že víceméně naříkáme nad probíhající válkou, měli bychom přejít do diplomatické ofenzivy. Postupně budu zveřejňovat náměty a inspiraci, pro politiky a diplomaty. První článek z této řady.

28.4.2022 v 15:12 | Karma: 11,85 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Měli bychom rychle nakoupit Patrioty

Putin vyhrožuje, že použije vojenskou sílu, aby prosadil svou představu, jak má vypadat mezinárodní světový řád, pokud se NATO nepořídí jeho vůli. Válka na Ukrajině je jen malým závdavkem celého plánu.

4.3.2022 v 13:49 | Karma: 8,40 | Přečteno: 181x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Vichřice hněvu

Jak se pozná dobrý parlament? Podle toho, že schvaluje zákony jako cvičky? Nebo že jich schválí nejvíce? Že je schvaluje rychle?

20.2.2022 v 17:56 | Karma: 17,51 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Vtrhne Putin na Ukrajinu

Vtrhne Putin na Ukrajinu Jiří Payne14.2.2022Články 8.2.2022 O co Putinovi jde? Proč se mu to možná vyplatí? Kde děláme chybu?

14.2.2022 v 12:36 | Karma: 11,76 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Ukrajincům dlužíme víc

Na Ukrajině budeme možná sledovat vývoj, který si vůbec nepřejeme. Zdá se, že Ukrajině poskytneme podporu jen navýsost symbolickou.

31.1.2022 v 8:30 | Karma: 14,52 | Přečteno: 383x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Vpadnou nebo nevpadnou

Vpadnou nebo nevpadnou? Tak se v roce 1968 ptala generace mých rodičů. Dneska se ptáme my. Je to jen škádlení, nebo to myslí vážně?

19.1.2022 v 17:28 | Karma: 22,26 | Přečteno: 740x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Koalice si oddychla

Zatímco Bartoš ujišťoval veřejnost, že jeho strana je středově liberální, střed totiž nemá politickou filosofii, na které by se to dalo ověřit, koaliční partneři se předháněli ve veřejných deklaracích, jak jsou tomu rádi.

12.1.2022 v 10:34 | Karma: 23,91 | Přečteno: 682x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Zhroutil se světový řád

Poté, co Rusové obsadili Krym, prohlásil Henry Kissinger, že se světový řád zhroutil. Pro něj je světový řád základním kamenem zahraniční politiky, kořeny shledává na Vídeňském kongresu.

28.12.2021 v 19:24 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Politika

Jiří Payne

Babiš s lidskou tváří

Tak trochu jsme doufali, že vznikající vláda přinese změnu. Budeme mít pravicovou či snad dokonce konzervativní vládu?

1.12.2021 v 0:00 | Karma: 12,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Bývalý jaderný fyzik, bývalý programátor, bývalý pečovatel, bývalý topič, bývalý poslanec, bývalý poradce, bývalý poslanec EP, nyní nezávislý píšící důchodce. 

www.payne.cz