Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Prima demokracie svycarskeho stylu uz mohla byt ustanovena 28. 10. 1918. Misto toho byl ustanoven centralnebyrokraticky system unitarniho typu. Tedy jeste horsi nez byl ve starem Rakousko-Uhersku kde kazda z jednotlivych korunnich zemi mela svou zemskou samospravu, zemsky snem a zemskou legislativu. Centralnebykrokraticky unitarni system existuje v Ceske Republice dodnes. Zeman jako predseda vlady v roce 1998-99 mel moznost navratu k tomu co se aspon trochu blizi svycarske prime demokracii. Mohl obnovit zemske zrizeni Cechy, Morava a Slezko, zemskych samosprav, zemskych snemu atd. Misto toho obnovil centralnebyrokraticky system Gottwalduv, 14 kraju sovetskeho typu. Hanba mu!

0 0
možnosti
Foto

Ač k vašim textům mívám často výhrady, tak teď s vámi rád souhlasím.

Je smutné když sleduji, kolik lidí si nabíhá na vidle nesmyslných slibů "přímé demokracie", která však je ve svém pojetí pro nás nepoužitelná.

Jenže tak je to u nás skoro ve všem.

1 0
možnosti

P75a46v54e67l 71P38o70n55e64c

16. 10. 2017 12:04

Když už jsme u té demokracie, možná by nebylo od věci začít s hlasováním v Evropské komisi:

"Jourová prohlásila že v Komisi se nehlasuje" -- https://goo.gl/AKTX2Z

0 0
možnosti

Pane poslanče,

ten začátek máte dobrý, ale ten konec od lidové iniciativy je mizerný.

Lidé v Británii rozhodli (když vynecháme skrytý zájem Británie nenechat se řídit Německem) o vystoupení Británie z EU. Nepotřebují žádný přesný text. Od toho jsou poslanci a vládní sféra, aby to zařídila co nejvýhodněji pro občany Británie

Žádný chaos, žádné napětí, pouze očekávaní změn.

Nedělejte z toho problém.

Není samozřejmě ani problém navrhnout pro referendum alternativní texty zákonů, či zneplatnit schválený zákon, nebo podat návrh na odvolání vlády, rozpuštění sněmovny, nebo odvolání poslance, či presidenta. Nejde o nic jednoduchého, protože pro uspořádání referenda z lidové iniciativy se musí podepsat nejméně 1/10 občanů. Požadovaná účast voličů by neměla překročit 1/3 občanů, protože značná část občanů nebude mít zájem rozhodovat a nechají to na jiné, stejně, jako ve volbách.

Schválený zákon o místním referendu neplní účel právě pro nesmyslný požadavek na účast občanů, protože pro místní úroveň by se požadovaná účast občanů měla pohybovat ve výši cca 15%, protože občané z jedné strany obce, nebudou mít zájem rozhodovat ve věci, která řeší problém v jiné části obce, a pod. Prostě špatný poslanecký zákon.

Pokud se někomu nebude líbit rozhodnutí referenda, tak se příště účastní a to je dobré poučení pro ty, kteří jsou líní se referenda účastnit.

V každém případě, přímá demokracie neruší zastupitelskou demokracii, pouze jí vhodně obohacuje ve prospěch možnosti přímého rozhodnutí občany.

0 1
možnosti

Nám chybí Švýcaři. Jak dopadá přímá demokracie v Česku vidíme témeř denně na Zemanovi, a za pár dní budeme svědky volebního vítězství dalšího sedmilháře. Počítám, když vidím nejmladší generaci, že za 20-30 let skončíme pod přímou kuratelou Kremlu, vodit loutky totiž Rusko vždycky umělo. ;-€

2 1
možnosti

Pokud tomu tedy rozumím, ta navrhujete zůstat u tak zvané zastupitelské demokracie, kdy formou komedie, lží a slibů v předvolebné kampani politici obalamutí voliče, dají jim svůj hlas a pak 4 roky drží hubu a s údovem sledují, jak je třeba přes nesouhlas 75% voličů protlačen zákon o restitucích a podobně. Tak to děkuji, to fakt už nechci. To je totiž pouhá iluze demokracie, které byla ochotna většina uvěřit. Já na tuhle iluzi už nevěřím :-)

3 11
možnosti
Foto

Pane Moravče- jděte se s těmi komunistivkými kecy vycpat.

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS