Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J68i74ř97í 46V59o46l49f

10. 5. 2019 10:52

Pan Payne je trochu mimo ve svých fyzikálně inženýrských vývodech. Ten vzoreček s účinností jako podíl výkonu k příkonu je OK. Udáváno v kilowatech. To je už opravdu předmětem fyziky v 8 třídě. Můj vnuk ale už ví ( 15 let ), jaký je rozdíl mezi sílou, výkonem a prácí ( energie ) . Tři, pro laiky podobné veličiny, ale dramaticky odlišné. Cituji J.Payna:

"Výkon je užitečná energie, v našem případě síla nasávání." Z výrokové logiky tedy plyne: výkon je vlastně energie a to je síla nasávání. Síla nasávání je fyzikálně nedefinovatelný novotvar. Od tohoto výroku jsou pak odvozeny další, ve většině případů mylné vývody.

:-)Hodnotit výkon vysavače je složitý úkol. Co je to výkon vysavače ?. Ten mohu posuzovat podle použitého motoru ve spojení s ventilátorem. Rozhodující je typ sacího ventilátoru .U těch nejúčinějších je to až 80%.Ne vždy jsou ale kvalitní ventilátory používány. Nejvýznamějším parametrem pro hodnocení výkonu ventilátoru je rozdíl mez tlakem na sací straně a tlakem na výtlačné .

Mluvíme-li o účinnosti vysávání, je to mnohem složitější a není zde prostor pro další diskuzi.

Nejsem obhájcem mnoha stupidních rozhodnutí . Stačí jmenovat namátkou nesmysly kolem biopaliv , uhlíkové stopy, elektromobility jako budoucnost dopravy, z běžných věcí pak malichernosti typu pomazánkové máslo či tuzemský rum a jiné.

Snížení výkonu vysavačů má možná racionální jádro a pokud o tom rozhodovali lidé se znalostí problematiky, zřejmě je v možnostech techniky dosáhnout požadovaného efektu

:-(Řada těch nesmyslů z EU je ale schvalována a nebo naopak špatně rozporována Europoslanci. Mnozí tam sedí již dlouho a bez zopakování si základních vědomostí by bylo lépe, kdyby byli nahrazeni někým kvalifikovanějším. Při pohledu na současné kandidátky ale nezbývá nic než si postesknout : nejsou lidi

0 0
možnosti

J64a63n 66B47a19r33t71o30ň

11. 5. 2019 12:15

Tak je to správně, obávám se ale, že to je už pro většinu lidí nad rámec jejich znalostí:-)

0 0
možnosti
Foto

Snížení výkonu vysavačů bylo opatřením EU proti tomu velmi nežádoucímu jevu, aby sousedé v bytě pod námi (když my právě vysáváme) "neměli svůj koberec pod stropem"...;-(

0 0
možnosti

I51v86o 48B52o43u25š98e

6. 5. 2019 11:23

No mam ted vysavac s prikonem 900 W a nemohu ho odtrhnout od podlahy. Saje daleko lip nez starci s prikonem 2500 W. Jo mimochodem, tema opatrenima co maji snizit o ty cisla, co uvadite, se asi nemysli jenom vysavace. Nemate dojem, ze tak trochu matete?

1 0
možnosti

Z odkazu:

MÝTUS: EU zakáže silné vysavače

Nařízení, které od září 2017 vstupuje v platnost, neomezí sací výkon vysavače. Legislativa omezuje pouze příkon elektrické energie a nastavuje limity negativních vlivů, jako jsou emise prachu nebo hlučnost. Cílem nařízení je dosahovat energetických úspor, šetřit peníze spotřebitelů a snížit negativní dopad na životní prostředí.

.....výkon je přímo závislý na příkonu. Povídání nám vlastně říká, že nikdo vám neomezuje počet snědených rohlíků, jen počet kusů pečiva za den. Váš nový vysavač saje pravděpodobně lépe proto, že má od výrobce prázdný pytlík. Což ten starý po xx letech asi už neměl.

0 0
možnosti
Foto

Ještě mne napadá, jestli vysavač, který je slabý jak kozí dech, není šmrdla, s nímž, pokud máme dosáhnout kýženého výsledku, jsme nuceni šmrdlat déle, tudíž nic neušetříte. A co se týče úspor energie a fosilních paliv, docela by mne zajímalo, jakými vozy jezdí eurokomisaři. Ale pokud jdou příkladem a stačí jim obsah 900 kubíků, pak se uskromnili více než já s 11ti sty.

0 0
možnosti

Je to tak. Ono paradoxně když se slabým vysavačem budete vysávat 3x déle, promrháte více energie, než s tím s větším příkonem.

0 0
možnosti
Foto

:-)R^ Zdá se, že i u sebepřátelštějších bratrů, jsou-li bratry velkými, musíme bedlivě sledovat, zda u nich nedochází k rozvoji autismu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS