Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Zpet ke komunistickemu pojeti statu" pane Payne? Nikoliv, komunisticke pojeti statu existuje nepretrzite od 1.1.1949 kdy Klema Gottwald zrusil historicke, staletimi osvedcne zrizeni korunnich zemi Cechy, Morava, Slezko a ustanovil, zrejme podle sovetskeho vzoru a na sovetsky prikaz, statni zrizeni krajske. To, az na drobne upravy, beze zmeny existuje podnes. Ani doba po sametove revoluci neprinesla zadnou zmenu pan Payne! Jen federalni shromazdeni schvalilo usnseni c.190/1990 o "Obnoveni zeme Moravsko-Slezke a tim i historickych snemu a zrizeni zemskeho. V roku 1998 predseda vlady M. Zeman Usneseni ignoroval a recykloval Gottwaldovo zrizeni kraju sovetskeho typu. A tak "koministicke pojeti statu je neustale v platnosti uz 72 let a nemuze byt pochyb komu to vyhovuje. aby se CR stala statem skutecne pravnim , je treba navratu ke ke staletimi osvedcenemu statnimu usporadani zrizeni zemskeho tak bylo prevzato v rijnu 1918. Tri korunni zeme Cechy, Morava, Slesko, zemske samospravy (misto bolsevickeho centralizmu), zemske snemy a zemska prava legislativni. Dokud se toto nestane bude CR praktikovat "komunisticke pojeti statu"!

1 0
možnosti

J61a54n 76R88á75ž

2. 11. 2021 14:50

V textu je věta "Bude obtížné vrátiti se k právnímu státu" a hne mna napadla otázka "A kdy byl u nás právní stát?"

Ani za první republiky nebyl a justice tehdy byla mnohokráte kritizovaná, o komunistické éře se mluvit nedá a po plyšáku se občas objeví u soudů náznaky, že by možná právo mohlo vítězit, ale stačí jeden výrok Ústavního soudu a pár rozhodnutí soudů krajských a je hned po iluzi právního státu.

4 0
možnosti
Foto

Škoda, že váš zásadní článek nevzbudil více zájmu. Chování Evropské unie je determinováno chováním členských ("národních") států. A chování členských států je determinováno povahou většiny voličů.

1 0
možnosti
Foto

Vidím slabost v nevyjasněnosti pojmů solidarita a charita a v mírném překroucení vnuceným obsahem. Buď potřebujete větší škálu pojmů mezi pojmy solidarita a charita nebo se nevyhnete nepřesnosti.

Příklad: Evropské společenství (původně) vyhradilo část prostředků pro své stávající a přicházející členy, aby se poněkud vyrovnaly podmínky. Podle vaší terminologie to není charita (protože to není projev slitování a soucitu), ale ani solidarita (protože to je memento pro slabšího, aby se SÁM vyrovnal silnějším). Pokud tedy silnější pomáhají slabším, aby se pozvedli na vyšší úroveň, co to je? (zkuste, prosím, zůstat v rovině mého dotazu, díky)

0 0
možnosti
Foto

Nepředpokládám, že dokážu navrátit slovo solidarita zpět k obsahu, jaký má mít.

To, co dělá EU není solidarita, ale dotace. Dotace je jiná záležitost.

2 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Bývalý jaderný fyzik, bývalý programátor, bývalý pečovatel, bývalý topič, bývalý poslanec, bývalý poradce, bývalý poslanec EP, nyní nezávislý píšící důchodce. 

www.payne.cz