Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Nemohu posoudit zda by to pomohlo k vetsi ucasti nasich obcanu pri volbach, ale navrhuji shrnuti volby do vsech casti politickeho zivota usporadat v jeden den!!!

Musim uznat, ze nase organizace vedeni statu by potrebovala trochu upravy, ale verim v dobry konec. Vzdyt nejvetsi demokracie ma volby kazde dva roky, a to prvni utery v mesici listopadu. Letos se dokonce voli i prezident. Proc tam a ne u nas?

0 0
možnosti
MS

Povinnost volit je v současnosti absurdní.Práva zdržet se hlasování využívají i volení zástupci a ještě jsou za svou nevolbu oproti registrovaným voličům placeni,ale to nikdo neřeší.Dostali mandát k tomu,aby se zdržovali hlasování?Jsou placeni,aby se zdržovali hlasování,tak proč se řeší nevoliči a vymýšlí se,jak by se k urnám nutili?To budou chodit s urnami do bytu,jak za komunistů?Budou exemplární případy?

0 0
možnosti
AK

Když to zkusím po jednotlivých bodech:

Ad1: Přímá volba prezidenta - pro mne je to v pořádku a ty zřetelné negativní stopy v české politice - o kterých mluvíte - nějak nevidím.

Ad2: Povinná volební účast - na to ostrý názor nemám, ale asi bych se vyslovil proti - kdybych byl tázán. Ovšem když uvážím, že třeba používání bezpečnostních pásů je povinné ale že když se nepřipoutám, ovlivním tím dění v naší zemi méně, než neúčastí ve volbách, chápu i názory zastánců povinné volební účasti.

Ad3: Senát má u nás opravdu určitou tradici, ovšem je třeba vidět, že zpočátku to byl spíš trik, jak přimět v listopadu 1992 poslance Federálního shromáždění, aby zvedli ruku pro ústavní zákon o zániku České a Slovenské Federativní Republiky v klamné víře, že budou převedeni do Senátu České Republiky. A tak jsme sice měli od ledna 1993 dvoukomorový Parlament České Republiky, ale první senátoři byli voleni až v listopadu 1996.

Ad4: Úprava zákonů a brždění legislativního procesu - nemyslím si, že třeba na Slovensku, kde je jednokomorový parlament, přijali více mizerných zákonů než u nás.

Není mi sice jasné, proč je třeba legislativní proces brzdit a proč je to považováno za přínosné - buď zákon za něco stojí a je potřebný, pak nevidím důvod ho brzdit, nebo ne a pak by neměl být přijat nikdy. Já považuji za dostatečné brždění prezidentské veto, nebo stížnost k Ústavnímu soudu, který je nejčastějším nástrojem náprav pochybení v zákonech i dnes.

Ad5: Svůj názor a názor členů naší rodiny proč se neúčastnit voleb do Senátu jsem už napsal. Tak ho nebudu opakovat.

0 0
možnosti
MN

S něčím v článku souhlasit lze, něco je hodně účelově prezentováno jako jediné správné (a přitom to tak není).

Souhlasit jde s tím, že povinná volební účast je nesmysl. Vedlo by to k typicky českému švejkování, které by nejpravděpodobněji mělo formu vhazování neplatných lístků ("nikoho stejně nevolím"), nebo protestní volby politicky okrajových subjektů.

Souhlasit nejde s tím, že Senát má tradici a spoustu ústavních funkcí a pojistek. Tradici měl za První republiky a přesto po příchodu německé okupační moci (ani v době Mnichovské krize) nezachránil a nespasil nic a byl okupační mocí zrušen. Nic se tehdy nestalo. Právě tak lze pohlížet na dvoukomorovou formu komunistického Federálního shromáždění (mimochodem principy hlasování a složení by mohly být vzorem pro Europarlament, jak postihl význam podílu různých národů), která v klíčovém roce 1989 rovněž nic nepořešila, jen se na pokyn část poslanců vzdala mandátů, aby jiní byli kooptováni (převzato do principů současné poslanecké sněmovny PSP ČR).

Tvrdit, že smysl Senátu "potápí" spíše současní politici a senátoři, kteří potencionální voliče o jeho smyslu nepřesvědčili, je jako tvrdit, že (bezpochyby) dokonalý letoun Concorde má smyl pro široké použití v časté a hromadné přepravě, jen potřebuje nižší náklady, šikovnější piloty a servisní personál,..... Rv

0 0
možnosti
AK

Ano, ve složité společnosti, etnicky pestré a s různými subjekty federace (typicky USA, Rusko) je dvoukomorový parlament na místě.

Ovšem v unitárním státě s jednotným obyvatelstvem - v České republice - nelze existenci Senátu logicky zdůvodnit.

0 0
možnosti
AK

Nevím proč se nedostavili oprávnění voliči, protože s tolika lidmi nejsem schopen mluvit.

Mohu jen říct proč jsem nevolil do Senátu já a nikdo z naší rodiny.

Myslíme si totiž, že Senát je k ničemu a že je třeba ho zrušit.

Za dokonale demokratické bych považoval, kdyby se nás místo otázek koho chcete do Senátu někdo zeptal: Chcete Senát zachovat, nebo ho chcete zrušit?

Jsem ochoten vsadit měsíční plat proti lahvi teplého piva, že účast oprávněných by byla podstatně vyšší než byla teď.

Nemohu odhadnout jaká by byla odpověď na tu moji vysněnou otázku, jen tiše doufám, že by převažoval názor shodný s mým.

1 0
možnosti
Foto

Přiznám se, že jsem článek nečetl, je na mě vzhledem k tématu příliš dlouhý (jen některé momenty).

Že se voliči nedostavili k urnám, je jasným důkazem únavy a znechucení z politické scény. Pokud by byla opět povinnost volit, byla by to ještě větší katastrofa a návrat kamsi... Chodit volit s nechutí, nezájmem a ještě z donucení? Tady to už vůbec někomu nemyslí (nechci jmenovat). Prohlubující se dekadence společnosti.

2 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Bývalý jaderný fyzik, bývalý programátor, bývalý pečovatel, bývalý topič, bývalý poslanec, bývalý poradce, bývalý poslanec EP, nyní nezávislý píšící důchodce. 

www.payne.cz