Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J65a96n 20R49á13ž

9. 11. 2019 11:43

Pár poznámek k elektrokoloběžkám: Jezdec na koloběžce je z pohledu zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, účastníkem silničního provozu – cyklistou (podrobněji v §57 a §58 zákona v platném znění) . Například, když mu je méně než 18 let, musí mít na hlavě řádně upevněnou přilbu, po chodníku jezdit nesmí a pěší zónu může využívat jen tehdy, když je opatřena dopravní značkou povolující vjezd cyklistům. Povinná výbava koloběžek je definovaná ve vyhlášce č. 341/2014 Sb. a z ní vyplývá, že koloběžka musí mít přední a zadní brzdu, zadní a přední odrazky a je-li používána za snížené viditelnosti musí mít minimálně vpředu svítilnu s přerušovaným bílým světlem.

Jednou z podivností předpisů a nařízení EU je, že elektrokoloběžka je z pohledu nařízení EK č. 168/2013 v platném znění, považována za dvoukolový moped.

P.S. S tím nálezným to je dobrý nápad, neb když někdo "odloží" koloběžku mimo vyhrazený prostor, zejména na chodníku, či komunikaci vyhrazené silničnímu provozu, vytváří překážku běžnému provozu. Je-li odstranitelná bez vynaložení nepřiměřené námahy, je každý občan oprávněn ji odstranit, nejlépe způsobem, který popisuje autor blogu.

1 0
možnosti
Foto

Právě jsem se dozvěděla, že občas dochází i k požárům elektrokoloběžek. Tož máte další téma ;-)

0 0
možnosti
Foto

Stát nemůže nikdy nastavit rovné podmínky, protože svou činností vytváří nerovné podmínky.

3 0
možnosti
Foto

V Německu mají koloběžky poznávací značku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Bývalý jaderný fyzik, bývalý programátor, bývalý pečovatel, bývalý topič, bývalý poslanec, bývalý poradce, bývalý poslanec EP, nyní nezávislý píšící důchodce. 

www.payne.cz